Hösten är här och det börjar bli kallt, vått och ruggigt utomhus men med hösten kommer det också en massa rolig matlagning. Rotfrukter och svamp är i säsong och det är ett perfekt tillfälle att börja göra köttgrytor.

Hösten till ära har vi passat på att röra ihop en rustik höstgryta gjord på nötkött som fått koka i rödvin. Eftersom vi inte dricker vin eller alkohol så ofta blir det lätt att rödvinsflaskorna står och dammar i skåpet. Därmed är det perfekt att kunna använda det i matlagning istället vilket ger grytan en djupare smak och det doftar underbart i höstrusket. Till grytan har vi gjort en smarrig rotsaksgratäng med ost och grädde. Vi har valt att använda oss av de rotsaker vi gillar bäst. En fördel med rotsaker är att de är billiga och har lång hållbarhet, det börjar ju närma sig resa för vår del så det gäller att hålla i pengarna nu. Så här har ni vår smarriga höstmiddag, rustik höstgryta med rotfruktsgratäng. Detta är var vi kallar riktig mat. Gott, nyttigt och enkelt att göra. Ät bra, må bra!





Rustik köttgryta
Antal: 6 portioner.

Ingredienser:
- 1 kg högrev
- 1 stor gul lök
- 1/2 dl balsamvinäger
- 1/2 flaska rödvin
- salt
- svartpeppar
- 1 st äpple
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl champinjoner
- 2 dl köttbuljong

Gör så här:
1. Putsa och skär högrev i kuber, ca 2x2 cm
2. Smält smör i en gryta, saltat och peppra köttet och bryn det på alla sidor.
3. Tillsätt tomatpuré, lök, äpple, champinjoner  och balsamvinäger. Låt det koka upp under omrörning.
4. Häll i rödvinet och sänk värmen så att köttgytan skjuder. Låt det sjuda i minst 1 1/2 timme, gärna längre. Vi lät grytan koka i ca 4 timmar. Under tiden kan du förbereda rotfruktsgratängen.


Rotfruktsgratäng



Antal: 6 portioner.

Ingredienser:
- 6 st morötter
- 4 st potatis
- 1 st sötpotatis
- 2 st små palsternackor
- 1/2 st kålrot
- smör
- salt
- peppar
- 5 dl grädde
- 2 dl riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala rotfrukterna och skär de sedan i tunna skivor
3. Smöra en form och varva sedan rotfrukterna i formen. Salta och peppra.
4. Stör över osten och häll på grädden
5. Ställ in i ugnen i ca 60 minuter till rotfrukterna blivit mjuka och osten har fått en fin gyllenbrun färg.

Smaklig måltid!

Ps. Glöm inte att gilla Hälsa som livsstil på facebook: https://www.facebook.com/halsasomlivsstil, bjud gärna in vänner och familj och hjälp till att sprida budskapet om hälsa och riktig mat. Desto fler vi blir desto roligare blir det :)

Ha det bra så hörs vi snart igen!

Johan & Rebecca